Co jest zdrowsze – nasiona chia czy siemię lniane? Odpowiedź jest prosta – oba działają tak samo dobrze!

Od kilku lat nasiona chia są jednym z najbardziej popularnych dodatków do potraw, szczególnie dietetycznych. Wyparło tym samym dobrze nam znane siemię lniane. Czy jednak faktycznie działa lepiej? Naukowcy wzięli pod lupę dzialanie obu tych specyfików i wynik jest jeden – oba działają tak samo dobrze!

Chia a siemię lniane

Te pierwsze mają owalny kształt i są w czarnym lub białym odcieniu. Ich naturalnym środowiskiem jest Gwatemala i Meksyk. W przeszłości chia było podstawą diety Azteków i Majów. Do tego są raczej mdławe w smaku i nie każdemu zwyczajnie podchodzą. Nasiona lnu pochodzą najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu. Mają lekko orzechowy smak i wielkość maleńkiej, brązowej łezki.

Zarówno chia jak i siemię lniane są bogate w najbardziej istotne składniki odżywcze. Podczas gdy chia są mniej kaloryczne i zawierają więcej błonnika, o tyle siemię lniane jest bogatsze w białko. Jednak w ogólnym rozrachunku obydwa produkty mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Jakie?

Zdrowie ukryte w nasionach

Przede wszystkim obniżają ryzyko chorób serca. Wszystko przez ogromne ilości kwasu alfa-linolenowego. Do tego dobrze wpływają na ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Co ciekawe, już samo spożywanie sprawia, że obniża się nie tylko ciśnienie ale i zły cholesterol. Nasiona te również obniżają poziom cukru we krwi i zmniejszają ryzyko powstania nowotworów. Kolejna wartość dodana, to zbawienny wpływ na trawienie i pracę jelit. Dlatego też, gotując kolejnym razem nie zapomnij dodać siemienia lnianego lub nasion chia. Z pewnością twoje ciało ci za to podziękuje.