Dlaczego warto jeść migdały?

Migdały mają wielu sympatyków, co dziwić nie powinno. Świetny smak i spora wartość odżywcza sprawiają, że są one mile widzianym dodatkiem do każdego jadłospisu. Dlaczego warto jeść migdały? Na jakie korzyści możemy liczyć w chwili, gdy zaczniemy sięgać po nie regularnie?

Przede wszystkim migdały warto docenić za to, że są świetnym źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w nich sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6 i kwasu foliowego), bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, oraz witaminy E, która będzie nas wspierać w walce z wolnymi rodnikami. Migdały są jednocześnie dobrym źródłem potasu, magnezu i żelaza, pojawia się w nich również bardzo ważny dla zdrowych kości wapń. Wszystkie te składniki mają ogromny wpływ na nasze samopoczucie, a zdrowa dieta nie może się bez nich obejść. Sięganie po migdały pomoże nam dłużej cieszyć się młodym wyglądem oraz skuteczniej chronić się przed cukrzycą.

Choć w migdałach pojawiają się kwasy tłuszczowe, a one same są dość kaloryczne, zdrowa dieta z takim dodatkiem może nas skutecznie wspierać w walce ze złym cholesterolem. Zdrowsze serce, lepsza praca mózgu oraz mocniejsze kości – oto kolejne powody, dla których warto sięgać po migdały.

Migdały świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska oraz dodatek do domowych deserów. Przepisy na pyszne dania z ich udziałem cieszą się dużą popularnością, a że są bardzo zróżnicowane, każdy z nas znajdzie dla siebie ciekawy sposób na to, aby włączyć je do swojego menu.