Czarna sól himalajska Kala Namak: właściwości i korzyści zdrowotne

Sól jest substancją, która od zarania dziejów jest obecna w codziennym życiu człowieka. Dzieje się tak ze względu na jego zdolność do konserwacji żywności oraz ze względu na to, jak może poprawić smak żywności. Istnieją różne rodzaje soli, ale według medycyny ajurwedyjskiej, czarna sól jest najzdrowsza ze wszystkich. Spożycie tej soli wzrosło w ostatnich latach ze względu na jej wspaniałe właściwości i korzyści, jakie oferuje.
Czarna sól himalajska to sól pochodząca z Indii, znana również jako „Kala Namak”. Jest to dobrze znana odmiana soli wulkanicznych, a jej szarawy kolor, nie czarny, wynika z zawartego w niej składu mineralnego z żelazem, siarką i magnezem. Zyskała popularność dzięki swoim wspaniałym właściwościom i korzyściom odżywczym i terapeutycznym. Sól ta, pozyskiwana w sposób zrównoważony z gór himalajskich, jest zalecana pacjentom z nadciśnieniem tętniczym ze względu na niską zawartość sodu. Polecana jest również dla osób z problemami żołądkowymi i jelitowymi. Jest często używana w kuchni indyjskiej i wegańskiej, ponieważ ma bardzo charakterystyczny smak przypominający jajka. Jest idealna do przygotowania w 100% warzywnego omletu lub majonezu.

Jakie są zalety czarnej soli himalajskiej w porównaniu do zwykłej soli?

Sól to produkt, który jest obecny w życiu prawie każdego z nas. Sól jest jednak produktem, który często poddawany jest procesowi rafinacji, w wyniku którego traci swoje właściwości i minerały, zachowując wysoką zawartość sodu. Ponadto, jod jest często dodawany do soli kuchennej, a cząstki plastiku zostały ostatnio znalezione w soli morskiej, ze względu na zanieczyszczenie oceanów i nadmiar plastiku spożywanego obecnie.

Wysoka zawartość sodu i wysokie spożycie soli z przetworzonej żywności może prowadzić do problemów zdrowotnych i nadciśnienia, jednak czarna sól himalajska ma niską zawartość sodu.

  1. Jak wspomniano powyżej, ma niską zawartość sodu, więc nie zwiększa sodu we krwi. To sprawia, że jest ona znacznie lepsza dla osób z nadciśnieniem, problemami z sercem lub zatrzymywaniem płynów w organizmie. Jest również dobra w leczeniu artretyzmu, paraliżu i impotencji.
  2. Korzyści trawienne. Zwalcza zaparcia, ponieważ jest naturalnym środkiem przeczyszczającym i środkiem na problemy jelitowe, pomaga zwalczać wzdęcia. Jest również przydatna w leczeniu niestrawności i wzdęć.
  3. Dzięki zawartości żelaza i siarki pomaga zachować gładką i promienną skórę. Może być stosowana zmieszany z letnią wodą do pielęgnacji skóry, a także jako doskonały środek leczniczy na popękane i opuchnięte dłonie, zwichnięcia czy brodawki. Może być również stosowana jako substytut soli do kąpieli.
  4. Wzmacnia włosy, jeśli cierpisz na wypadanie włosów i zapobiega ich wypadaniu. Ta czarna sól ma minerały, które stymulują wzrost włosów poprzez naprawę i wzmocnienie korzenia włosa. W tym celu najlepiej jest przyjmować niewielkie ilości dziennie.
  5. Ponadto, zawartość magnezu pomaga zapobiegać skurczom i spazmom spowodowanym odwodnieniem. Jej właściwości obejmują również zdolność do poprawy wzroku.

Oczywiście, właściwości soli czarnej zależą od sposobu jej wydobycia i czystości, ponieważ sól czarna produkowana syntetycznie nie posiada tych cech.