Zapracuj na jesienno – zimową odporność. Oto, co możesz zrobić jeszcze latem!

W środku lata raczej mało kto myśli o jesieni i zimie. Jednak właśnie teraz jest najlepszy czas, aby zapracować na odporność zimą. Kluczem są tu owoce i warzywa sezonowe, mające najwięcej dobroczynnych składników odżywczych i witamin. Jedz więc to, co sezonowe!

Jedz ze smakiem

Owoce i warzywa to podstawa każdej diety. Te mające najwięcej składników odżywczych zerwiesz prosto z krzaka. Mimo że w wersji mrożonej, suszonej czy zawekowanej możesz kupić je przez cały rok, to właśnie teraz jest najlepszy czas na ich spożywanie. Dietetycy i lekarze wciąż powtarzają, że to właśnie warzywa i owoce powinny być najważniejszym składnikiem naszej diety. To podstawa, która dostarczy nam siły i odporności przed jesiennymi i zimowymi chłodami.

Ruch to zdrowie!

O wiele łatwiej jest nam podejmować aktywność fizyczną w lecie, niż chociażby późną jesienią. Ma to swoje przełożenie jeżeli chodzi o ciało — promienie słoneczne, oczywiście dawkowane w rozsądnych ilościach, powodują że w organizmie wytwarza się witamina D. Ta z kolei dba o zdrowe i mocne kości i samą odporność.

Korzystaj więc do woli z przebywania na świeżym powietrzu. Planuj wycieczki w najbliższej okolicy – te nie kosztują za wiele, a z pewnością dostarczą ci niesamowitych wrażeń. I kolejną porcję zdrowia.

Zrób sobie badania

To rada którą można wykorzystać bez względu na porę roku. Raz w roku wykonane badania krwi i moczu mogą wiele powiedzieć o ogólnej kondycji naszego organizmu i co za tym idzie – odporności. Jeżeli jesteś po czterdziestym roku życia, warto wybrać rozszerzony pakiet badań. Mimo że jest on dodatkowo płatny, sprawdzi nie tylko poziom hormonów czy witaminy D, ale i wykluczy ewentualne stany zapalne i inne nieprawidłowości. Z wynikami koniecznie udaj się do lekarza, aby ustalić ewentualną suplementację lub zmianę w codziennej diecie lub sposobie życia.