Chcesz chronić swoją trzustkę? Oto, co musisz wykluczyć ze swojej diety!

Trzustka to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele. Odpowiada za wiele kluczowych funkcji i na szczęście dosyć wyraziście daje znać, gdy coś jest z nią nie tak. Jeżeli chcemy jak najdłużej zachować jej dobry stan, z codziennej diety musimy wykluczyć kilka produktów. Jakich konkretnie?

Zapomnij o alkoholu i papierosach

O szkodliwym działaniu alkoholu i papierosów powiedziano już całkiem sporo. Nie da się ukryć, że regularne przyjmowanie tych produktów powoduje trwały uszczerbek na całym zdrowiu. Cierpi na tym również trzustka.

Podroby już nie dla ciebie

Wraz z mięsem kupionym w sklepie, przyjmujesz również niezdrowe konserwanty, ulepszacze i inne wzmacniacze smaku. Zrezygnuj więc przede wszystkim z parówek, pasztetów oraz salcesonów. Nie kupuj również flaków, wątróbek, nóżek cielęcych, a także żołądków. Zamień je na chude ryby, chociażby szczupaka czy sandacza.

Słodycze na cenzurowanym

Wszystko przez cukier i jego nadmiar. Zbyt dużo słodyczy wpływa negatywnie zarówno na samą trzustkę, jak i na cały organizm. Jeżeli dodamy do tego otyłość i nadwagę, mamy wstęp do kolejnych chorób takich jak cukrzyca. W twojej kuchni nie ma więc miejsca na czekoladki, syropki owocowe czy kolorowe napoje.

Tłuste i surowe tylko od święta

Gdy lubisz smażone potrawy i fast foody, twoja trzustka wcześniej czy później da o sobie znać. Smażone i panierowane jedzenie może i jest smaczne, ale wyjątkowo niezdrowe dla naszego organizmu. Dlatego też koniecznie zrezygnuj z tłustych potraw i tych smażonych na głębokim oleju.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że chorzy na trzustkę nie powinni również spożywać surowych owoców i warzyw. Jednak całkowita ich eliminacja również nie wpływa dobrze na organizm. Warto więc polubić gotowane warzywa na parze.