Dodatki do smoothie które zadziwiają doskonałym smakiem. Znasz je wszystkie?

Smoothie to jedna z najlepszych przekąsek a jednocześnie prawdziwa bomba witaminowa zapewniająca odporność. I o ile owoce czy chociażby jarmuż nie dziwią, to jednak są takie dodatki, po które sięgamy stanowczo za rzadko. Jakie to będą?

Witamina B – dołóż kalafiora

Lubimy go jako dodatek do sałatek czy też jako danie obiadowe. Jednak do smoothie pozornie nie pasuje. Warto jednak dodać go, aby nadać swojemu napojowi kremową konsystencję. Dodatkowo warzywo to jest pełne dobroczynnych przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, potasu oraz błonnika. Ma bardzo słabo wyczuwalny smak, więc z powodzeniem przemycisz go wszystkim warzywnym sceptykom.

Burak czerwony – aby nie było zapalenia

Warzywo to w swojej surowej formie ma bardzo wyrazisty smak, jednak już po upieczeniu zyskuje na słodkości. I właśnie przed wrzuceniem ich do blendera, warto poddać je obróbce cieplnej. Buraki to kolejna bomba witaminowa i dodatkowe działanie przeciwzapalne. Bardzo dobrze komponuje się z owocami, dodając im słodyczy.

O każdej porze roku – dynia

Wszyscy kojarzą ją z jesienną aurą, jednak tak naprawdę z powodzeniem można ją wplatać do swojego menu o każdej porze roku. Dynia sama w sobie ma sporo witamin, m.in. D, A oraz błonnik i potas. Gdy wrzucisz ją do blendera, smak będzie praktycznie niewyczuwalny.

Bogate w zdrowe tłuszcze – awokado

Jest mało produktów spożywczych, które wzbudzają aż takie emocje. Jedni chwalą je za bogactwo składników odżywczych, takich jak tłuszcze oraz witaminy A D E i K. Inni oburzają się brakiem jego smaku. Jedno jest pewne- gdy dołożysz je do smoothie, składniki odżywcze będą lepiej przyswajalne.